Mer midler for å unngå kutt i kollektivtilbudet

Publisert

Bybuss i gatemiljø

I et høringsnotat til Stortingets finanskomite ber NHO Transport om mer midler til den fylkeskommunale kollektivtrafikken. Dette er nødvendig for å unngå omfattende rutekutt i flere fylker.

Regjeringen la frem forslag til Revidert nasjonalbudsjett 14.05.24. Dette inneholdt lite nytt for kollektivtrafikken.

- Den kommunale deflatoren, som skal sikre kommuner og fylker kompensasjon for pris- og lønnsveksten, er langt lavere enn kostnadsøkningene knyttet til kollektivdrift. Så lenge ikke kostnadsveksten kompenseres fullt ut, må dessverre fylkeskommunene redusere rutetilbudet. Dette går ut over passasjerene og Norges muligheter for å innfri sine klimaforpliktelser, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

I høringsnotatet trekkes det frem eksempler på omfattende kutt i tre ulike fylker. Samtidig presiserer foreningen at Storting og regjering nå må sikre den fylkeskommunale kollektivtrafikken en langsiktig, forutsigbar og tilstrekkelig finansiering.

- Samfunnsøkonomiske gevinster ved økt satsing på kollektivtrafikken blir også trukket frem. Transportøkonomisk institutt har i en rapport fra i fjor høst dokumentert at økt satsing gir miljømessige, økonomiske og sosiale gevinster, sier næringspolitisk sjef i NHO Transport, Jofri Lunde.

Les høringsnotatet her

  • Jon H. Stordrange
  • Administrerende direktør

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: